2012. november 1., csütörtök

Pinokkió a Katona József Színházban


A halmozottan hátrányos helyzetű, alkoholizmusra hajlamos Repedtorr úgy dönt, felhagy a gyerekkereskedelemmel, és felneveli legújabb fából faragott fiát. Ám Pinokkió saját kárán akarja megtapasztalni, milyen is az éles élet. Kesernyés hangulatú bábthriller  a modern mesék kedvelőinek.


Pinokkió felbukkant a Katonában, és kihagyhatatlan kalandra invitált, de nem mint gyermeket. Vagy elsősorban nem mint gyermeket.

A darab hangulata borongós, gettós, a szereplők pedig tökéletesen passzolnak ebbe a környezetbe. Módszeresen átvágják és kihasználják a másikat. Bábthriller, ez áll a plakáton, és valóban, aki egy mézes-mázas, csupa báj mesét vár, annak nagyot koppanhat az álla. Ennek ellenére Ascher Tamás és Parti Nagy Lajos Pinokkiója nagyon szerethető. Keresztes Tamás hihetően, viccesen, remekül mozog a naiv, kíváncsi, nevel(het)etlen fabábu szerepében. Kovács Lehel bájos balfék illemtanárként, Fekete Ernő pedig teljesen meghódított, mint sunyi, nyereségleső, alvilági fickó.

Ez a mese ma játszódik, itt, egészen közel, és világunknak nem a szebbik felét mutatja meg a nézőnek. Pinokkió eladja négy piculáért az iPhone-ját, feladja apját a rendőrségen, és módszeresen gúnyt űz mindenkiből, aki a segítségére lehetne. Pinok Karcsi vagy Repedtorr (Haumann Péter), a faművész, igazi strici, élő fabábukat árul, Hataraszi Barabás a bábszínház-igazgató mindenkit megvásárol, legyen az fából, vagy húsból. De mindemellett helyet kapnak a színdarabban a gyerekdarabok jellegzetes eszközei, fogásai is. A szereplők vicces mozgása, a mókás hangeffektusok, a gyönyörű jelmezek, a folyton pofára eső gazemberek Dr. Kand Aloyz (Elek Ferenc) és Rókay Móric (Fekete Ernő) garantálják, hogy a kicsik se unatkozzanak. Selmeczi György zenéje a nagyobbak számára is élvezetessé teszi a betétdalokat, úgy is, hogy ezeket nem operett színészek adják elő. Kand Aloyz és Rókay Móric duója megborzongatja az embert.

Minden adott ahhoz, hogy a Katona József Színház Pinokkiója nagyszerű darab legyen, valami mégis hiányzik. Lehet, hogy a suta befejezés miatt, lehet, hogy a kényszeredett libikókázás miatt felnőtt- és gyermeknézők között, de a katarzis végül elmarad. A mérleg a felnőttek javára billen a sok betétdal és bohóckodás ellenére is. Idővel, egy kis csiszolás után ez a modern Pinokkió a felnőtt közönség kedvenc meséjévé válhat, és talán nem lenne baj, ha ebből most kimaradnának a kicsik, hiszen az idősebbeknek is szükségük van néhány mesére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése